Bij Natuurlijk Gastouderopvang Boechorstkids bieden we alleen gezonde voeding aan, zo natuurlijk en zo biologisch mogelijk, onbewerkt, zonder toegevoegde geraffineerde suikers en e-nummers. 

Ook proberen wij zoveel mogelijk middels de orthomoculair voedingsleer te eten.

Geheel Vega(n) en gluten/lactosevrij is mogelijk bij ons.

 

Na kennis te hebben gemaakt met de orthomoculaire voedingsleer ben ik veel bewuster geworden van wat echt gezond eten inhoudt.

Bij de orthomoculaire voedingsleer gaat het om het binnenkrijgen van evenwichtige voeding om zo goed mogelijk de essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Orthomoculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheid voedingsstoffen te geven.

Juist bij kinderen is ondersteunen met goede voeding van belang voor de ontwikkeling van lichaam en geest.
Wij streven ernaar ons zoveel mogelijk aan deze punten te houden van de orthomoculaire voedingsleer:

Meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten

Meer omega-3- vetzuren dan omega- 6- vetzuren

Meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten

Voldoende groente en fruit.

Doordat kinderen van nature nieuwsgierig zijn betrekken we ze zo veel mogelijk bij het voorbereiden of het klaarmaken van de maaltijd.  

Brood en koek bakken wij vaak zelf, de kinderen mogen hierbij helpen. 

Zo prikkelen de zintuigen zoals voelen door het kneden van het deeg en het ruiken van de heerlijke geur als het uit de oven komt.

Door kinderen bewust te maken van wat gezonde voeding voor je lichaam en geest doet, hoe het bereid wordt, waar het vandaan komt en ze actief bij voedsel te betrekken stimuleer je het gezonde eten bij kinderen.

 

 

Alternatieve dierlijke voeding:

Als bron van eiwitten ipv dierlijke producten zijn veel mogelijkheden bijvoorbeeld veel verschillende soorten peulvruchten (zoals bonen, kikkererwten en linzen), tofu en noten. Maar ook volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst of quinoa zijn een bron van eiwitten.

 

Calcium is ook vaak een punt van zorgen van mensen wanneer zij een vega(n) leefstijl overwegen. Wij bieden de kinderen rijstemelk aan waar calcium en vitamines aan toe zijn gevoegd.

Daarbij zit er ook veel calcium in groente, peulvruchten en noten en zaden als sesamzaad.

 

Ook onverzadigde vetten zijn erg belangrijk zoals avocado’s, noten en zaden, olijfolie, kokosolie en ongezouten roomboter.

 

Wij bieden naast met water aangelengde verse sappen, smoothies, coolbear limonade (gezoet met stevia) en thee ook water tussendoor aan.

 

Voor meer informatie over orthomoculaire voeding:

https://gezonddoorvoeding.com/orthomoleculaire-voedingsgids/